Sitemap    Xtranet login

Forside
Miljø: Slut med dansk enegang

Miljøminister Eva Kjer Hansen har i et interview med Altinget erklæret, at hun ikke vil lave nationale særregler mod skadelig kemi. Det skader danske virksomheders konkurrenceevne, at de skal efterleve skrappere krav end konkurrenterne i EU. Og det gavner heller ikke forbrugeren, mener ministeren.

"Den bedste beskyttelse får forbrugeren gennem fælles EU-regler", siger Eva Kjer Hansen, der hermed udstikker en ny kurs i forhold til den tidligere regering. IFA - Home Appliances, presseliste over danske kontakter 

IFA 2015 åbner i næste uge. Hvidevarer og elektriske husholdningsapparater fylder i dag ca. 1/3 af messen - og alle de globale spillere er på plads. For pressen og andre interesserede - se her en liste over danske kontaktpersoner på årets IFA.

FEHA - ferielukket 13.7-24. 7 

FEHA ønsker alle en rigtig god sommer!
Sekretariatet er ferielukket 13.7-24. 7. (incl.). Pressehenvendelser - send en SMS til 21 74 82 66. 


FEHA: Velkommen til nye ministre  

FEHA byder regeringen Løkke Rasmussen og de nye ministre for miljø- og fødevarer samt energi, forsyning og klima velkommen.
Der er gode emner at tage fat på, fx. reduktion af madspild, nye energimærker og fremtidens smarte hjem. Læs foreningens breve til de nye ministre her: Lars Løkke Rasmussen, Eva Kjer Hansen og Lars Christian LilleholtMarkedsvækst i Q1


Forbrugerne køber – næsten ti års pause – igen varige forbrugsgoder. Det fremgår af markedstal for første kvartal 2015, som FEHA (hvidevarer og elektriske køkkenapparater) har samlet.
 
I første kvartal af 2015 er der sat 7% flere hvidevarer og næsten 18% flere små husholdningsapparater på det danske marked. Væksten er bredt fordelt over mange produkter, men især kogesektioner, vinskabe, helautomatiske espressomaskiner og saftcentrifuger er lige nu populære hos forbrugerne.
 
Afsætningen er igen på højde med 2005 og væksten i salget har ikke været bedre de sidste ti år. Der skal et positivt kvartal mere til, før man for alvor kan tale om vækst. På globalt plan forventes salget af hvidevarer at stige med 3-4% i år, mere end salget af elektronik generelt. 

Ny i FEHAs bestyrelse

Michael Bilde Jensen fra Gram er nyt medlem af FEHA's bestyrelse, indvalgt på generalforsamlingen 16. april på KolleKolle. Poul Poulsen fra BSH fortsætter som foreningens formand, Anders Rudbæk, Miele, som næstformand. 

Kommuner må standse genbrug

Læs her FEHA's høringssvar til regeringens strategi for affaldsforebyggelse - "Danmark uden affald". Der er mange konstruktive takter i strategien, men kommunerne må standse de nuværende genbrugsaktiviteter, da de formentlig er ulovlige. DI er pt. ved at teste lovligheden i en henvendelse til Statsadvokaten. 

Køkkensmart eller køkkenløs?


Køkken og madlavning vækker interesse som aldrig før. Vi vil gerne være professionelle i eget køkken - men vi går også mere og mere op i fastfood og (dyre) restauranter. Køkkensmarte eller køkkenløse - hvor går vi hen? 

Emnet drøftes på FEHA's Branchedag torsdag den 16. april, hvor forskeren Bente Halkier, trendeksperten Mads-Arlien Søborg og iværksætteren Søren Ejlersen vil give deres bud. Branchedagen, der foregår på KolleKolle i Værløse, rummer også bl. a. FEHA's generalforsamling.

Branchedagen er forbeholdt medlemmer af FEHA - du kan se programmet her og melde til, hvis du er medlem. 69% klar til smart app

69% af franske forbrugere er klar til at oprette en konto på internettet, der kan styre hjemmets hvidevarer - de fleste dog først, når visse betingelser er opfyldt. Det fremgår af en undersøgelse, som FEHA's franske søsterorganisation, GIFAM, har foretaget. Forbrugerne kræver funktionalitet af de smarte apparater, fx. automatisk fejldiagnose eller en skærm på køleskabet, der giver information om madvarer.
 

Status på 2014

2014 var et fornuftigt år set fra hvidevare-branchens side. En vækst på formentlig 1-2% på den samlede afsætning (store og små apparater) er det skøn, der er tilbage, når alle forbehold er taget. Enkelte produkter med en høj grad af innovation var årets højdespringere: emhætter/emfang, køleskabe, tørretumblere, saftcentrifuger og røremaskiner. Se FEHA-direktørens årskommentar her og i det kommende Hvidvare-Nyt. 

Godt nytår

FEHA ønsker alle et godt nytår. FEHA's direktør starter 2015 med jagt på det smarte, forbundne hjem på CES-messe i USA.

FEHA flytter 1. marts 2015

FEHA vil pr. 1. marts 2015 være at finde på ny adresse: Tuborgvej 5, 2900 Hellerup - som en del af kontorhotellet Ordnung. FEHA siger tak for 14 gode år i Christiansborggade i kontorfællesskab med BFE og elretur. 
 


Plantui OY - nyt medlem 

Finske Plantui OY er nyeste medlem af FEHA. Plantui fremstiller urbane urtehaver - og har været i det danske marked siden maj 2014. Se mere på plantui.com 


IFA 2014 - danske pressekontakter

IFA Messen i Berlin 2014 står for døren. Se FEHA's liste over udstillere og danske kontaktpersoner her.

Mangelfulde tests forvirrer forbrugerne

Den stort opreklamerede "test" af støvsugere i DR 20. august var mangelfuld og useriøs. Forbrugerrådet Tænk og DR må levere stringens og aktualitet. Læs FEHA-direktørens indlæg i Politiken her

FEHA - høringssvar om ftalater 

Den danske ftalat-bekendtgørelse er endelig lagt til side. Læs FEHA's høringssvar ved sagens afslutning - sagen kunne være afklaret en bedre og tidligere dialog. 


Nye knive på græsset

Hvidvare-Nyt nr. 4 2014 er på gaden. Robotplæneklippere sælger som aldrig før - og så var første halvår 2014 positivt for afsætningen. Se bladet her. 

Nyt energimærke for støvsugere 1. september

Læs Energistyrelsens folder om det ny mærke her. 


Forbrugerombudsmanden om nye regler for værdifastsættelse

Den ny, fælleseuropæiske købelov har givet forbrugeren udvidet fortrydelsesret - men har også givet de erhvervsdrivende mulighed for at værdifastsætte den returnerede, brugte vare. Læs her Forbrugerombudsmandens notat om, hvordan værdifastsættelsen skal håndteres.


Poul Poulsen, BSH, ny formand for FEHA 

Direktør Poul Poulsen, Bosch Siemens Hvidevarer (BSH), er ny formand for FEHA. Poul Poulsen efterfølger Kristian Hansen fra Gorenje, som har været FEHAs formand de sidste fire år. Ny i FEHA-bestyrelsen er direktør Niels Bille, Nespresso. 

I Prefer 30

Vasketøj er i dag ikke lige så beskidt som dengang i landbrugs- og industrisamfundet. Det er muligt at vaske koldere - den danske vasketemperatur på 43 kan i mange tilfælde sættes ned til 30. FEHA er gået med i kampagnen "I Prefer 30", som sætter fokus på kold vask.

FEHA Branchedag - Mad med mere 

FEHA holder Branchedag - og generalforsamling - torsdag den 3. april. Arrangementet er udelukkende for FEHA-medlemmer. Se det spændende program her - og (hvis du er medlem) meld dig og dine kolleger til! 

Vejledning om ftalater

Miljøstyrelsen har sammen med FEHA og en række andre organisationer dannet en vejledning til virksomheder om udfasning af ftalater fra produkterne. Vejledningen, som er på engelsk, findes her

 

Fem spådomme om 2014


FEHAs direktør Henrik Egede kunne også dette nytår muntre Berlingskes læsere med nogle nytårsspådomme om tendenser for branchen og dens produkter. Læs spådommene her.
 

 

TV2 - jul med hvidevarer


Julen er jo først en realitet, når køkkenapparaterne kommer i spil. I forbindelse med madlavningen, rengøringen og som gaver under træet. TV2 BEEP har med indspil fra branchen dannet en oversigt over de mest hippe produkter til årets jul - ved siden af og under træet. 

 

English, please 

BFE og FEHA er positive over for regeringens kemikaliestrategi 2014-2017, som er vedtaget af et enigt Folketing. Regeringen følger i den ny strategi et Europa-spor, hvilket er positivt. Dog skal det sikres, at der fremover i høj grad arbejdes på engelsk inden for kemikalieområdet, da FEHA's medlemmer som regel har deres tekniske ekspertise uden for landets grænser. Læs høringssvaret her

 

Vestas ukendte fortid


Vindmøllerne startede bl. a. som køkkenmaskiner. Læs historien om Vestas ukendte fortid i Hvidvare-Nyt - og se de fantastiske billeder her.

 

Per Grau er død, 65 år


Hvidvare-Nyts mangeårige ankermand, journalist Per Grau, er død 65 år gammel. Per Grau sov stille ind, uden forudgående sygdom, 3. december 2013. Per Grau har været en dygtig og stabil samarbejdspartner for FEHA og branchen siden 1984. Læs mindeord om Per Grau her. Bisættelsen foregår fredag den 13. december kl. 11 fra Brøndbyvester Kirke, Seminarievej 6, 2605 Brøndby. 
 

De'Longhi Scandinavia AB nyt medlem pr. 1. 1. 2014


De'Longhi Scandinavia AB er nyt medlem af FEHA pr. 1. 1. 2014. De'Longhi markedsfører også varemærkerne Kenwood og Braun - og har dermed i forskellige sammenhænge været FEHA-medlem tidligere. De'Longhi har italienske rødder og skandinavisk hovedkontor i Stockholm. 
 

Brandt Nordic A/S stopper


Efter overvejelse har Fagorbrandt SA i Paris valgt at stoppe Brandt Nordic A/S salgsaktivitet i Skandinavien med udgangen af december måned 2013. Læs selskabets meddelelse til branchen her
 

FEHA-medlem: JG Nordic/Silverline


JG Nordic/Silverline er pr. 1. november 2013 nyt medlem af FEHA. Virksomheden, der har base i Amasya, Tyrkiet, sælger primært emhætter og emfang i det danske marked. JG Nordic/Silverline har dansk hovedkontor i Herning. FEHA byder det ny medlem velkommen. 
 

Frivillig aftale om genbrug af el-skrot


Miljøminister Ida Auken har sammen med en række industrielle partnere - herunder FEHA - indgået en aftale om tre projekter, der skal sættes fokus på bedre genbrug af el-skrot. Aftalen, der indeholder tre projekter, skal køre i 2014-2016 og være en væsentlig del af den danske WEEE II-implementering. Se mere om aftalen her.  

 

IFA: Smarte muligheder - men hvad vil forbrugerne have?

Forbrugerne får masser af mulighed for at styre og personalisere apparater fremover. "De nødvendige dimser er blevet sjove", som dagbladet Børsen skriver. Spørgsmålet er nu, hvad forbrugerne vil have? Mere om IFA i FEHA's nyhedsbrev og Hvidvare-Nyts oktobernummer. 


IFA: Schon wieder da ...

Igen i år vil IFA-messen i Berlin samle branchen. Følg med i de seneste nyheder om messen her.


Udvidet returret kan blive byrdefuld

Den danske implementering af det europæiske forbrugerretsdirektiv indeholder forslag, bl. a. om udvidet ret til at returnere varer, som kan misbruges og blive byrdefulde for virksomhederne. Læs BFE og FEHAs høringssvar til Justitsministeriet her. 


FEHA: Drop dansk nano-register

FEHA (og BFE) er særdeles skeptiske overfor miljøministerens forslag om et særligt dansk register over nano-materialer. Arbejdet med at skabe klarhed over nano-materialer skal foregå i Europa og via REACH. Læs foreningernes høringssvar


FEHA: Ftalat-regulering skal følge Europa

Også på ftalat-området skal Danmark følge Europa. FEHA og BFE er tilfredse med den politiske beslutning om at udskyde den påtænkte ftalat-bekendtgørelse. Den helt rigtige løsning er at følge den europæiske udfastning. Læs høringssvaret fra de to organisationer. Knæk koden til de sociale medier

Faldgruber og muligheder på de sociale medier er til debat 4. september i et arrangement for markedschefer hos Seismonaut, der holdt oplæg om samme emne på FEHAs branchedag. Se invitationen til arrangementet her. 


Ftalater - dansk forbud sat i bero


Miljøminister Pia Olsen Dyhr har lyttet til erhvervslivet - bl. a. FEHA - og efter nogle måneders dialog sat det planlagte danske forbud mod fire konkrete ftalater (plastblødgørere) i bero.

Forbrugerelektronik, herunder hvidevarer, skal herefter pr. 1. december 2016 opfylde kravene i den danske ftalatbekendtgørelse, øvrige produkter et år tidligere. I mellemtiden skal ministeren i dialog med branchen sikre enighed om, at man kommer af med ftalaterne i produkterne - men at dette skal ske på en måde, så markedet ikke går i stå. 

Se pressemeddelelsen fra Miljøministeriet og fra Dansk Erhverv her.

FEHA har været blandt initiativtagerne til, at en bred gruppe af repræsentanter for erhvervslivet har fået overbevist ministeren og ministeriet om, at det planlagte forbud var urealistisk. 
Indesit Nordic og Empire Nordic nye medlemmer af FEHA  

FEHA har fået to nye medlemmer. Indesit Nordic er medlem pr. 1. januar, mens Empire Nordic træder ind i foreningen 1. april. FEHA byder begge ny medlemmer velkommen. Læs mere om de ny medlemmer i de kommende numre af Hvidvare-Nyt.

Branchedag 2013 - Detailhandel i fokus

FEHA har igen i år afholdt branchedag - denne gang på Kollekolle. Alfred Josefsen, tidl. Irma, Henning Bahr, Retail Institute Scandinavia og Jørgen Boye, Dansk Supermarked gav skarpe bud på fremtidens handelsmønster. 60 FEHA-medlemmer deltog ...


2013: Fem forudsigelser


FEHAs direktør Henrik Egede kunne 1. januar 2013 muntre læsere af Berlingske Tidende op med fem forudsigelser om branchen i 2013. Læs forudsigelserne her. 


2012: Året i lille plus

2012 gik i et lille plus for branchen: 1,2% i øget omsætning for de store apparater  (hvidevarer mv.), 5,5 % øget omsætning for de små apparater med det forbehold, at der i årets løb kom nye deltagere inden for små-apparater i FEHA's markedsdata. Se nøgletal for styksalg af store apparater (hvidevarer) herFtalater - dansk udfasning alligevel et problem

Miljøminister Ida Auken har netop underskrevet en bekendtgørelse om den danske udfasning af fire konkrete ftalater (plastblødgørere).

Selv om elektrisk og elektronisk udstyr er undtaget frem til 1. december 2014, så udgør det alligevel et principielt og praktisk problem, at Danmark ikke følger de fælleseuropæiske spilleregler på dette område. FEHA og andre brancheorganisationer er ved at afdække konsekvenserne af den danske enegang og vil informere medlemmerne løbende.


Nyheder fra IFA

FEHA og mange af foreningens medlemmer var til stede på IFA-messen i Berlin. Læs mere om messen og produktnyheder i Hvidvare-Nyt, som udkommer 15. oktober. 


Ikke øget besvær - FEHA og BFE høringssvar vedr. RoHS


FEHA og BFE, brancheforeningen for forbrugerelektronik, er bekymrede for, om den ny RoHS-bekendtgørelse skaber unødigt besvær for virksomhederne. Det må være tilstrækkeligt, at EU-overensstemmelses-erklæringerne foreligger på engelsk. Læs høringssvaret her. 


FEHA medlemsmøde 25. oktober kl. 15

Hvilke planer har regeringen for smarte el-net? Og hvad med finanskrisen - kan vi regne med, at den er slut nu? Deltag i FEHA's medlemsmøde torsdag den 25. oktober kl. 15 på Hotel Hvide Hus i Køge. Se programmet her.  


1. halvår 2012: 4% vækst

Der er håb forude i markedet: Første halvår 2012 bød på ifølge FEHA's markedsdata på en 4% vækst - både i styksalg og værdi - inden for store apparater. De små apparater klarede sig endnu bedre. 4% vækst i styk, 11% i værdi. Markedet er dog stadig betragtelig bagud i forhold til rekordåret 2007. 


Branchen: Fjerde flade år

FEHA har afholdt generalforsamling, hvor der blev gjort status på året i branchen. 2011 blev fjerde flade år i træk for de hårde hvidevarer, mens små-apparaterne trak omsætningen op. Læs bestyrelsens beretning her.Martin Riis, OBH Nordica - ny i bestyrelsen 

Martin Riis, direktør for OBH Nordica Danmark A/S, blev på FEHA's generalforsamling 26. april valgt ind som nyt bestyrelsesmedlem. Kristian Hansen, Gorenje Group Nordic A/S, fortsætter som formand. 


Husk hjemmets energislugere

Fornemt, at regeringen og de politiske partier med energiaftalen har ambiton om at øge energibesparelserne. Glem nu ikke hjemmets helt store energislugere - hvidevarerne - i processen med at komme videre. Der skal stadig være plads til i kampagner, når det kan betale sig for forbrugere og miljøet at skifte til de mest energirigtige apparater.FEHA - 8 anbefalinger om service

Download anbefalingerne her.


--------------------------------------------------------------------------------------------------

FEHA har 25 medlemsvirksomheder, der markedsfører mere end 50 mærker indenfor store og små husholdningsapparater til el og gas.
 
FEHA har til formål at varetage producenternes interesser overfor myndigheder, presse mv. FEHA's medlemmer repræsenterer en omsætning i det danske marked på ca. 6 mia. kr. FEHA er medlem af den europæiske fabrikantorganisation, CECED.